Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Για την 'αξιοποίηση' του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

'Σε ανακοίνωσή της για την συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - «Lamda Development» για το Ελληνικό η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για το λαό και όχι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για:

Να ακυρωθεί τώρα η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - "Lamda Development" για το Ελληνικό. Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου ανοιχτό για το λαό με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να το απολαμβάνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική.

Να ενταχθούν στο πάρκο όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό κέντρο ναυσιπλοΐας, κανόε - καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της πρώην αμερικάνικης βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση από όλη την Αττική με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

Αυτές ήταν και είναι οι πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού, για αυτές θα συνεχίζει να αγωνίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών προχώρησε στο “μνημόνιο συναντίληψης” μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της “Lamda Development” (Όμιλος Λάτση), δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση του “φιλέτου” στο Ελληνικό, την οποία δεν παρέλειψαν να χαιρετίσουν και όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, με πρωτοστάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δήμαρχοι Ελληνικού - Αργυρούπολης και των υπολοίπων όμορων περιοχών.

Η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει το λαό να αποδεχτεί την πολιτική, που υπηρετεί το κεφάλαιο σε βάρος του, παρουσιάζει τα ύψους 1,5 δισ. ευρώ δημόσια έργα, ως όφελος για το λαό. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έργα που θα γίνουν με προτεραιότητα τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή, δηλαδή τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Διαφημίζει την παράδοση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στα μονοπώλια ως “αντιμετώπιση της ανεργίας”. Για τις όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, η εργοδοσία θα χρηματοδοτηθεί αδρά από τα διάφορα προγράμματα, ενώ αυτές οι θέσεις θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις με ελάχιστα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση λέει πως επιδιώκει την “αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης”. Η αλήθεια είναι πως τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με το μητροπολιτικό πάρκο - ανοιχτό για το λαό, όπως έλεγαν μ' ένα στόμα Τσίπρας, Δούρου και διάφοροι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015. Χώροι πρασίνου, για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται, εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν, όμως θα ανήκουν στην εταιρεία ανάδοχο. Αυτή θα διαμορφώνει τους όρους χρήσης τους, αυτή θα καθορίζει το αν και τι θα είναι ανοιχτό στο λαό, αλλά και τι θα είναι ανοιχτό με το ανάλογο χρηματικό τίμημα, γεγονός που θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Άλλωστε, στα 6.200 στρέμματα, με τόσες φοροαπαλλαγές, και τόσες επιδοτήσεις, δεν θα έχουν πρόβλημα να φτιάξουν και λίγο πράσινο παραπάνω

Κι ενώ αυτή η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της, με περισσή υποκρισία τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας λένε ότι “τίποτα δεν τελείωσε ακόμα..”. ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο πράσινο, συμμετέχοντας ενεργά στην κοροϊδία του λαού.

Είναι πρόκληση να μας καλούν σήμερα σε κοινό αγώνα όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες, που μέχρι χθες φωτογραφίζονταν σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα “Το Ελληνικό δεν πωλείται”, το οποίο άλλαξαν στη συνέχεια στο σύνθημα “Όχι στο πλιάτσικο - Ναι στην αξιοποίηση” και που συμμετείχαν στην "Ελληνικό Α.Ε.", εταιρεία που ιδρύθηκε με στόχο τη διευκόλυνση της παραχώρησης σε ιδιωτικούς ομίλους. Θυμίζουμε στο λαό για να βγάζει συμπεράσματα. “Το Ελληνικό δεν πωλείται” (πανό της διοίκησης του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη, το 2012 και σύνθημα σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, το 2014) και το “Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής” (Τσίπρας σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, 2014).

Όλοι αυτοί από κοινού σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκό σχέδιο που να χωράει τα συμφέροντα και των καπιταλιστών και του λαού.

Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τι σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό, τι σημαίνει “δίκαιη διανομή”, όπως αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δίκαιη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που παίρνουν δημόσια περιουσία, υποδομές και ζεστό χρήμα βγαλμένο από τον κόπο του λαού, πατώντας πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων, για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχει κατά νου η κυβέρνηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο που κατέθεσε αυτές τις μέρες, με τον οποίο προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις (μέχρι και 20 εκ. ευρώ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, ακριβώς όπως αυτές που θα δραστηριοποιηθούν στο Ελληνικό. Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο από τη μια, φοροαφαίμαξη για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους από την άλλη. Ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση (με όλους τους αντεργατικούς νόμους από το 2010 σε ισχύ) με την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι παραγωγικές υποδομές και οι φυσικοί πόροι, που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, δίνουν τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό χωρίς μονοπώλια, χωρίς συμμετοχή σε συμμαχίες καπιταλιστών, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του και να προτάξει τις δικές του ανάγκες. Να χαράξει με την πάλη του την προοπτική, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι δημόσιοι χώροι, οι υποδομές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία. Θα αξιοποιούνται από την εργατική - λαϊκή εξουσία με στόχο την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών».' (Πηγή: 902.gr)