Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

'Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει': Κοινή ανακοίνωση των κομμουνιστών δημάρχων για τις περικοπές προνοιακών δικαιωμάτων

'Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία για την περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά της ευθύνης τους στους δήμους εξέδωσαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Παράλληλα, υπογραμμίζουν - μεταξύ άλλων - πως οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων παλεύουν η Πρόνοια να είναι στην ευθύνη του κράτους, αναβαθμισμένη και στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας και πως ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την εξαθλίωση και τα ψίχουλα που μοιράζουν σήμερα κράτος, κυβέρνηση και ΕΕ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν τσακίσει χιλιάδες οικογένειες. Η φτώχεια βαθαίνει και περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο δυσκολεύονται να επιβιώσουν και προσπαθούν να τα "βγάλουν πέρα" με ακόμη λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ενα μέρος από αυτούς, μάλιστα, κατρακυλάει σε συνθήκες πραγματικής εξαθλίωσης.


Η φτώχεια δεν είναι "φυσικό φαινόμενο", με το οποίο τάχα "παλεύει όσο μπορεί" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει. Η φτώχεια είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και διευρύνεται σε συνθήκες κρίσης.

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει πως το λεγόμενο "παράλληλο πρόγραμμα" που ψήφισε πρόσφατα, θα "ανακουφίσει" τους πιο φτωχούς. Πρόκειται για ψέμα ολκής, τα μέτρα και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι τα ψίχουλα και η κοροϊδία του συστήματος απέναντι σε αυτούς που πραγματικά παράγουν τον πλούτο στη χώρα μας.

Μια κρίσιμη πλευρά αυτής της πολιτικής είναι τα "προγράμματα φτώχειας" που αξιοποιούνται για να συμπιεστεί στο ελάχιστο η απαιτητικότητα των λαϊκών νοικοκυριών.

Να συρρικνωθεί η Κοινωνική Πρόνοια και η προστασία της οικογένειας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα ΑμεΑ, ως ευθύνη του κράτους και με κρατική χρηματοδότηση, να συρθούν στην εξαθλίωση.

Σε όλες αυτές τις αρνητικές για το λαό εξελίξεις έρχεται η απόφαση της κυβέρνησης για το πέρασμα της διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στους δήμους, παρά το γεγονός ότι είναι σε γνώση της ότι οι δήμοι στερούνται πόρων, υπαλλήλων, χώρων υποδοχής των αναπήρων - δικαιούχων και τεχνογνωσίας.

Αυτή η απόφαση γνωρίζουμε ότι θέλει τους δήμους τον "πρώτο κόφτη" των προνοιακών επιδομάτων που ήδη επέρχεται και αποτυπώνεται στους στόχους του 3ου μνημονίου, όπου προβλέπεται μείωση των προνοιακών δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ!

Οι διοικήσεις των Δήμων Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, παλεύουν η Πρόνοια να είναι στην ευθύνη του κράτους, αναβαθμισμένη και στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Ως τέτοια μπορεί και πρέπει να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες του κράτους, και με πλήρη χρηματοδότηση.

Με αυτό το σαφή προσανατολισμό, θα προσπαθήσουμε με ευθύνη να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτής της ευπαθούς μερίδας του πληθυσμού μας, δημιουργώντας υπηρεσίες άμεσης, απρόσκοπτης και ανθρώπινης εξυπηρέτησης.

Καλούμε, δε, το λαό μας να μη συμβιβαστεί με την εξαθλίωση και τα ψίχουλα που μοιράζουν σήμερα κράτος, κυβέρνηση, ΕΕ. Να μην αποδεχτούμε ως μέλλον στον 21ο αιώνα τη σακούλα των κοινωνικών παντοπωλείων και των κάθε λογής "εθελοντών" .

Διέξοδο από τη φτώχεια μπορεί να δώσει με την οργάνωση της πάλης του, για ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Μια πολιτική που, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, είναι πάντα απλόχερη με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων και μακριά από τις ανάγκες του λαού.

Απαιτούμε:

  • Καμία μείωση των προνοιακών παροχών και επιδομάτων.
  • Πλήρη στελέχωση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο μηχανογραφικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των δικαιούχων άμεσα και με αξιοπρέπεια.
  • Κρατικό δίκτυο υποδομών κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν πλήρεις υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμεΑ, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.
  • Ενίσχυση και κρατική επιχορήγηση ώστε να μη βρεθούμε να παζαρεύουμε με τα ψίχουλα των Ταμείων μας το ύψος των ήδη πενιχρών επιδομάτων των αναπήρων.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει».' (Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ & 902.gr)