Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λουκέτο στα ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ) Ελληνικού & Αργυρούπολης

Κλείνουν τα ΙΑΚ πρώην ΠΙΚΠΑ

από κινητοποίηση ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης 7/2/2014, φωτό:902.gr
Στον Δήμο μας λειτουργούν δύο ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ), ένα στην κάθε Δημοτική κοινότητα. Πρόκειται για Ιατρικά κέντρα, που εξυπηρετούν γονείς του Δήμου μας και τις κοντινές γειτονιές της περιοχής μας, παρέχοντας φροντίδα στα βρέφη και παιδιά της λαϊκής οικογένειας, με δωρεάν εξετάσεις και εμβολιασμούς. Επίσης   υπάρχει πρόγραμμα για τις μητέρες με δωρεάν τεστ ΠΑΠ κλπ.

Από το 2013 όπου και συνταξιοδοτήθηκε η Παιδίατρος του ΙΑΚ Αργυρούπολης, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Υγειονομικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν στην αντικατάστασή της, με πρόσχημα την δυσκολία πρόσληψης προσωπικού και στα πλαίσια περικοπής των δαπανών. Η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η νέα (συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), προωθούν την συγχώνευση των δύο ΙΑΚ και μάλιστα σε ένα χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος αναλαμβάνοντας και όλα τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, καθαριότητα κλπ). Στον ίδιο χώρο θέλουν να εγκαταστήσουν και το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, που λειτουργεί τώρα στον ισόγειο χώρο (ενοικιαζόμενο χώρο) του ΙΚΑ Αργυρούπολης, καθώς και το Οδοντιατρείο του. Ο επιλεγμένος χώρος της μετεγκατάστασης των συγχωνευμένων ΙΑΚ είναι το κτίριο του Δήμου επί της οδού Σπετσών, όπου σήμερα λειτουργούν πολιτιστικές δράσεις και βρίσκεται στα όρια του Δήμου και στα σύνορα με την Ηλιούπολη.


 Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση των ΙΑΚ, στην παράδοση των υπηρεσιών στα Ιδιωτικά Ιατρικά Κέντρα, λειτουργώντας προσωρινά ένα ΙΑΚ, που θα "εξυπηρετεί"  και τους γειτονικούς Δήμους, στους οποίους κατά καιρούς έχει κλείσει ή πρόκειται να κλείσει άμεσα τα αντίστοιχα κέντρα.

Στην κατεύθυνση της παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγειονομικής φροντίδας των βρεφών και μικρών παιδιών, εντάσσεται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν, επιχειρηματικοί όμιλοι, ασφαλιστικές εταιρείες, διάφορες Μ.Κ.Ο. που με το πρόσχημα του ¨δωρεάν¨ εμβολιασμού συντάσσουν καταλόγους και μητρώα με τα στοιχεία φτωχών  οικογενειών.

 Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, είχε εξαντλήσει την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες της στην ανταλλαγή επιστολών με τις υγειονομικές υπηρεσίες, αναμένοντας πότε η κυβέρνηση θα ευαισθητοποιηθεί να προσλάβει νέα Παιδίατρο, χωρίς να κινητοποιεί τους γονείς και τους κατοίκους, που είχαν ήδη συγκεντρώσει διακόσιες πενήντα υπογραφές διαμαρτυρίας.

 Η νέα Δημοτική αρχή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε την επιθυμία  να αναλάβει να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο, ενώ παράλληλα προσφερόταν στην παροχή του χώρου της Σπετσών.

Καλούμε τους γονείς και τους εργαζόμενους να αντιδράσουμε άμεσα στο κλείσιμο και την υποβάθμιση των ΙΑΚ και απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο κανενός από τα δύο ΙΑΚ της πόλης μας.
  • Να προσληφθεί εδώ και τώρα Παιδίατρος, για το ΙΑΚ Αργυρούπολης, καθώς και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, για την στελέχωση τους.
  • Να δεσμευτεί και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κρατική χρηματοδότηση των ΙΑΚ, για την σωστή λειτουργία τους.
  • Να προχωρήσουμε με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε διαμαρτυρία γονέων και κατοίκων στο Υπουργείο Υγείας.

 Ελληνικού -Αργυρούπολης, 03/04/2015