Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση των εκλεγμένων Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΚΕΔΕ

Κώστας Πελετίδης, Πάτρα
Οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι οποίοι εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσαν την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη  κείμενο παρέμβασης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τα προεδρεία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο  «τη δημιουργία κοινού μετώπου ώστε η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει δυναμικά τους πόρους που δικαιούται». 
Ακολουθεί το κείμενο:
Βαγγέλης Σίμος, Πετρούπολη
«Στην εκπνοή της ψήφισης ενός ακόμη αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση και αφού οι προϋπολογισμοί στους περισσότερους Δήμους έχουν ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί, περνώντας μέσα από τον Προκρούστη του Μεσοπρόθεσμου και με την αντιλαϊκή σφραγίδα "Καλλικράτη", κυβέρνησης, ΕΕ, η ΚΕΔΕ με ευθύνη του συνόλου των δυνάμεων που την συναποτελούν σήμερα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) επιχειρεί μέσα από επικοινωνιακές - επετειακές φιέστες να συγκαλύψει τη συνενοχή των αιρετών για την άθλια κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί χρόνια τώρα στους Δήμους».
Μιχάλης Σελέκος, Χαϊδάρι
Αυτή την κατάσταση τη βιώνουν «οι εργαζόμενοι στους Δήμους, με ένταση των απολύσεων και δραματικές ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα το σύνολο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στις πόλεις και τα χωριά που δέχονται με τη συνέργεια κράτους και Τοπικής Διοίκησης τη φοροεπιδρομή, πληρώνοντας διπλά και τριπλά για λειτουργίες, υπηρεσίες, κοινωνικές προνομιακές δομές, που κάθε μέρα όλο και υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται, παραδίδονται σε ΜΚΟ και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εμπορευματοποιούνται!». Την πολιτική αυτή και τα αντιλαϊκά αποτελέσματά της διαφημίζει με την ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΔΕ.

Ηλίας Σταμέλος, Καισαριανή
Επισημαίνεται πως «επιχαίροντας για τη συνεισφορά των Δήμων στο ματωμένο πλεόνασμα κυβέρνησης - τρόικας (κατά 863 εκατ. ευρώ όπως λέει!) για το ότι οι δήμοι με ταχύτητα προσαρμόστηκαν και αναδείχτηκαν σε νέους φορομπηχτικούς μηχανισμούς στο πλάι του κεντρικού κράτους. Με βάση αυτά τα αντιλαϊκά επιτεύγματα στη φαρέτρα της, η ΚΕΔΕ, ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των Δήμων στην υλοποίηση και το σχεδιασμό κεφαλαίου - κυβέρνησης να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης», ζητώντας ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων στη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Στέλιος Σταμούλος Ικαρία
Γι' αυτό και η «διεκδίκηση πόρων» από τον κρατικό προϋπολογισμό της ΚΕΔΕ «παραμερίζει κάθε αναφορά για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από φόρους και τέλη που σήμερα έχουν μόνιμα στο στόχαστρο ενιαία κράτος και Τοπική Διοίκηση» και ζητά την «αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης μέσα από την αυξανόμενη και δυσβάστακτη αντιλαϊκή επιδρομή που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σχεδιασμένα για ώθηση της επιχειρηματικότητας, την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με "χαμηλά επιτόκια"!»

Προκλητικές προτεραιότητες

Στο κείμενο τονίζεται πως η ΚΕΔΕ δε θέτει ζήτημα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού, δεν κάνει την ελάχιστη αναφορά στο ζήτημα κάλυψης των ήδη υπαρχουσών δομών στους Δήμους, που είναι μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσής τους.

Μάλιστα, ενώ οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ασφυκτιούν από έλλειψη προσωπικού και οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης, βασικές και κρίσιμες κοινωνικές δομές απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση, που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν στην αναδουλειά και την ανεργία και καλούνται να προσαρμοστούν με τα ψίχουλα της φτώχειας που μοιράζουν Δήμοι και Κυβέρνηση, «η ΚΕΔΕ αναδείχνει προκλητικά στις προτεραιότητες του διεκδικητικού της πλαισίου την πρόσληψη "ειδικών γραμματέων... και συμβούλων". Επείγονται για τη λειτουργία των Δήμων ΑΕ».

Ετσι, δεν αναφέρουν την ανάγκη κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων, ενισχύοντας τις ανταποδοτικές λειτουργίες και τις κάθε είδους συμβάσεις και σιγοντάροντας το ρόλο και τη δράση των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Δεν αμφισβητούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου για τον επανέλεγχο των συμβάσεων και που οι προϋποθέσεις που θέτει, στέλνουν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Αποσιωπούν τη λεγόμενη αξιολόγηση των υπηρεσιών που προωθεί η κυβέρνηση και που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και την ιδιωτικοποίησή τους. Διαφημίζουν τα ευκαιριακά προγράμματα φτώχειας, μοιράζοντας ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, συνεπικουρούν την εκμετάλλευση των ανέργων.

Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν το ομόφωνο πλαίσιο διεκδίκησης ως πρόκληση και επισημαίνουν πως «οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν και αποκαλύπτονται! Είναι δύναμη συμπολίτευσης στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική και στους Δήμους.Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή επιδρομή που μεγάλο μέρος της έχουν αναλάβει οι Δήμοι μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί ο λαϊκός παράγοντας. Σε αυτό τον αγώνα φιλοδοξούμε να συμβάλουμε δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Στην οργάνωση και την πάλη του λαού για το δίκιο του, σε σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Για να πάρει ανάσα η εργατική - λαϊκή οικογένεια σήμερα, οι άνεργοι, η νεολαία, οι τσακισμένοι από την αναδουλειά επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες. Για να ανοίξουν αύριο το δικό τους δρόμο ανάπτυξης, με μοχλό τη δική τους συμμαχία και με τον πλούτο που παράγουν στα δικά τους χέρια.

Πλαίσιο διεκδικήσεων
Διεκδικούμε:
  • Πλήρη, κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, μείωσή του στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη απαιτήσεων όπως προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. 
  • Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων. 
  • Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών. 
  • Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας. 
  • Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας π.χ. με στόχευση στη δωρεάν σίτιση των παιδιών στο σχολείο, των ανέργων και την απαλλαγή τους από τέλη και φόρους, την δωρεάν πρόσβαση της νεολαίας σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές κ.λπ.». (Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)