Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.:'Η Ρένα είναι οφσάιντ';

Η Ρένα είναι οφσάιντ;* 

Η είδηση της ψήφισης από την Περιφέρεια Αττικής, σύμπραξης σε εταιρικό σχήμα και τη δημιουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλέσει στους εργαζόμενους. Δεν πέρασε χρόνος απο τότε, που η προηγούμενη Διοι/ση, προπαγάνδιζε από το ιστολόγιο του Δήμου μας, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. άλλου Δήμου και προσκαλούσε άνεργους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φροντίδας ηλικιωμένων. Η Λαϊκή Συσπείρωση με τοποθέτηση στο Δ.Σ.  αλλά και με επίσημη ανακοίνωση της  τότε,  κάλεσε την Διοίκηση  να τοποθετηθεί .  Το δύσκολο έργο ανέλαβε Δημοτικός Σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σε Δημοτικό Συμβούλιο  είπε ότι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αποτελούν λύση για την λειτουργία των δομών του Δήμου και ιδιαίτερα για  την αντιμετώπισης της ανεργίας. Μίλησε για αλληλέγγυα οικονομία και για αριστερή πρόταση.
  Πρόσφατα όταν το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου με παρέμβαση του στο Δ.Σ., τοποθετήθηκε για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. καταγγέλλοντας  την νέα Διοι/ση Γ. Κωνσταντάτου, η παράταξη του Χ. Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ), ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας  δήλωσε ότι διαφωνεί και ότι οι παλιές   δηλώσεις ήταν  προσωπικές απόψεις.  Έχει πάντως  ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους του Δήμου να πληροφορηθούν τι ψήφισαν οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι και στελέχη της παράταξης του Χ. Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ) για το συγκεκριμένο θέμα:

  • Η επιχειρηματολογία της εισήγησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η παραπλάνηση  ότι δήθεν πέραν της φιλελεύθερης αντίληψης της Κοινωνικής Οικονομίας που θεωρεί τις επιχειρήσεις αυτές ως  συμπλήρωμα της αγοράς, υπάρχουν και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κινηματικού χαρακτήρα και κοινωνικών σχηματισμών, δείχνει τι περιμένει τον Λαό από τους αυτόκλητους σωτήρες, που σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής και αύριο με την κυβέρνηση της «Αριστεράς», θα βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας. 
  • Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αποτελούν βασικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο και την Ε.Ε και γι αυτό τις προωθούν, για να έχουν φτηνούς και απλήρωτους εργαζόμενους, για να συνεχίζουν να ανακυκλώνουν την ανεργία με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Με επιχείρημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, των ίσων ευκαιριών, άνεργοι προσλαμβάνουν άνεργους και αναλαμβάνουν υπηρεσίες παίρνοντας την θέση άλλων εργαζόμενων. Είναι ο τρόπος  να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις, να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων και του δημόσιου τομέα. Με τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών και δημιουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δεν έχουν στόχο να μειώσουν την ανεργία. Στόχος είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ, να απολυθεί μέσω “αξιολόγησης” το προσωπικό τους, να εμπορευματοποιηθούν οι υπηρεσίες προς τους δημότες και ουσιαστικά να απαλλαχθεί το κράτος από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Ανοίγοντας έτσι διάπλατα των δρόμο, στις νέες εργασιακές σχέσεις του… μεσαίωνα, την παράδοση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών. Με την απόσυρση του κράτους από υπηρεσίες και την παράδοση τους στο κεφάλαιο, ο σκοπός τους είναι να αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, παραδίδοντας νέες ευκαιρίες για χρυσές μπίζνες. 
  • Εμπαιγμό και κατάφορη κοροϊδία για τους εργαζόμενους αποτελεί, η προ πέντε ημερών μόλις, 'πρωτοβουλία' των δέκα Δημάρχων, που εκλέχθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ, (από κοντά και ο δικός μας πρώην Δήμαρχος), για άρση απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, χαρακτηρίζοντας στους δήμους, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις "ως δούρειο ίππο της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών των δήμων", όταν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για μείωση προσωπικού, όταν το ψηφίζουν στην Περιφέρεια και όταν όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατούσαν στις «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, όπου ήταν Διοι/ση μόνοι τους ή με το ΠΑΣΟΚ.

   Καμιά αυταπάτη στον Λαό, για το σκοπό που υπηρετούν, δίνουν διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, υπόσχονται ανάπτυξη και κερδοφορία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να δυναμώσουμε την φωνή μας και να απαιτήσουμε :

Την ακύρωση της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής για συμμετοχή της σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
Την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σημείωση: * δανειζόμενοι, τον τίτλο και μόνο, από την Ελληνική ταινία με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, 24/11/2014