Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ερώτηση ΚΚΕ στην Βουλή για εκχώρηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ στους Δήμους Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου

'Ερώτηση σχετικά με την εκχώρηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας σε ΕΤΑΔ - ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Σε αυτή σημειώνει μεταξύ άλλων πως μεταξύ των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, βρίσκονται χώροι που είτε έχουν παραχωρηθεί είτε διεκδικούνται από τους δήμους με σκοπό την ανέγερση σχολείων, κοινωνικών και προνοιακών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου κλπ.

Το κείμενο της Ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, με το ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-2018, παραχωρεί στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου 10.119 ακίνητα δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές και εκτάσεις πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς καθώς και χιλιάδες ακίνητα τα οποία είτε έχουν παραχωρηθεί είτε διεκδικούνται από τους δήμους με σκοπό την ανέγερση σχολείων, κοινωνικών και προνοιακών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου κλπ.


Η κυβερνητική πράξη έχει τη γενική κατακραυγή σειράς φορέων και δήμων που χωρίς καμιά ενημέρωση ή συνεννόηση βρέθηκαν προ εκπλήξεως και δικαίως εκφράζουν με ένταση την ανησυχία τους. Μια ανησυχία που εντείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παραχώρησης που έχουν χαρακτήρα πρόκλησης αφού ως γνωστό σειρά των ΚΑΕΚ που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ αφορούν σε ακίνητα αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς και σε άλλα που έχουν διασωθεί από μεγαλοκαταπατητές όχι με την έγνοια ή τη φροντίδα του κράτους και των κυβερνήσεων, αλλά μόνο και χάρη σε μακρόχρονες και σκληρές κινητοποιήσεις λαού και δήμων.

Από αυτή την άποψη ξεχωρίζει η δημόσια γη στο Δήμο Ηλιούπολης (Αττική) που διασώθηκε από τους καταπατητές Νασταίους χάρη στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1980 και τη διαχρονική φροντίδα του Δήμου για την κατοχύρωσή της, με αποτέλεσμα να αποφανθεί πρόσφατα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τελεσίδικα και ο Άρειος Πάγος.

Είναι δε γνωστό ότι οι καταπατητές στο Δήμο Ηλιούπολης - Αργυρούπολης - Αλίμου έδρασαν με βάση την “ασύγγνωστη αμέλεια του κράτους” που έχει επισημάνει το Εφετείο με απόφασή του το 1977. Ξεπούλησαν πάνω από 6 χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή χωρίς να τους ανήκουν και μέχρι πρόσφατα διεκδικούσαν προκλητικά 12 χιλιάδες στρέμματα, με τη συνδρομή κατά διαστήματα διαφόρων πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων.

Και ενώ κάτοικοι και δήμος δικαίως απαιτούνε την παραχώρηση της γης, που προστάτευσαν με αγώνες, ώστε να καλυφτούν και να στεγαστούν σειρά κοινωνικών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίζει επίσημα την εκχώρησή της στην ΕΤΑΔ και την "αξιοποίησή της" για τους σκοπούς του Υπερταμείου. Οι διοικήσεις παλιότερα της ΚΕΔ και σήμερα της ΕΤΑΔ ενώ απέχουν από κάθε ουσιαστική φροντίδα για την προστασία της δημόσιας γης -με αποκορύφωμα να επιτρέπουν ακόμα και σήμερα στους απογόνους των καταπατητών να εκμισθώνουν υπέρ τους σημαντικό μέρος της δημόσιας γης στην Ηλιούπολη- επιδίδονται σε πράξεις εκχώρησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης και αρνούνται προκλητικά να καλύψουν έστω και τα ελάχιστα αιτήματα παραχώρησης στο δήμο, με πρόσφατο το αίτημα της οικίας δημοτικής αρχής για παραχώρηση οικοπέδων που εδώ και χρόνια υποδέχονται δημοτικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός και η Κυβέρνηση:

α) Αν και πότε θα προχωρήσει στην άμεση και ρητή εξαίρεση από την ανωτέρω μεταβίβαση όλων των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί ή αφορούν σε ανάγκες και διεκδικήσεις των δήμων με σκοπό την ανέγερση σχολείων, κοινωνικών, προνοιακών πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών κλπ. καθώς και των ακινήτων που αποτελούν χώρους αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος, δασικές εκτάσεις, υδροβιότοπους, αιγιαλούς και παραλίες.

β) Αν η προστατευμένη με τους αγώνες του λαού δημόσια γη σε Ηλιούπολη - Αργυρούπολη - Άλιμο θα παραχωρηθεί και πότε στους δήμους ώστε να καλύψει και να στεγάσει ανάγκες σε σχολειά, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς που ήδη υπολείπονται και των αναγκών και των δυνατοτήτων, καθώς και άλλες ανάγκες σε κοινωνικές, προνοιακές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές, χώρους πρασίνου που μπορούν και πρέπει να ικανοποιηθούν».'(Πηγή:902.gr)