Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις των συμβασιούχων την Τετάρτη 28/12, στην πλατεία Κλαυθμώνος

'Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις που προδιαγράφονται για τους συμβασιούχους οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα στους δήμους όλης της χώρας, καθώς και ενάντια στην απληρωσιά με την οποία έρχονται αντιμέτωποι, προχωρούν εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων στους δήμους, την Τετάρτη 28/12, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην κινητοποίηση ενώ, την ίδια μέρα, έχει προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας). Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην κινητοποίηση το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισαςκαι με στάσεις εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας (από τις 8 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και τοΣυνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αχαΐας. Αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση έχουν πάρει ήδη τα ΣωματείαΕργαζομένων στους Δήμους Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας,Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλιούπολης, Περάματος, Αμαρουσίου, Καισαριανής και Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κάνει λόγο για «μαύρα Χριστούγεννα» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους χιλιάδες συμβασιούχους, καθώς τους εγκλωβίζει στην απλήρωτη εργασία και παράλληλα προετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις.
Υπό αίρεση θέτει η κυβέρνηση την παράταση των συμβάσεων...
Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες κάτω από την πίεση που ασκούν με τους αγώνες τους έχουν λάβει συνεχόμενες παρατάσεις τα τελευταία χρόνια. Στα μέσα Οκτώβρη δόθηκε με κυβερνητική τροπολογία ακόμα μια παράταση στις συμβάσεις, μέχρι τις 31/12/2017. Ωστόσο, η παράταση αυτή έχει ήδη τεθεί υπό αίρεση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές του κλάδου η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, έθεσε το ζήτημα του ανώτερου ορίου των 24 μηνών, μετά τη συμπλήρωση του οποίου καμία σύμβαση δεν θα παρατείνεται. Η εφαρμογή του 24μηνου θα οδηγήσει στην απόλυση συμβασιούχους πριν ακόμα τη λήξη της πρόσφατης παράτασης στο τέλος του 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν σημειωθεί τα πρώτα «κρούσματα», με δήμους που χορηγούν υποχρεωτική άδεια σε συμβασιούχους που συμπληρώνουν το 24μηνο...
Επιπλέον, οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απληρωσιάς, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας, με αποτέλεσμα να μην υπογράφονται τα εντάλματα για την πληρωμή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων. Ετσι, πολλοί συμβασιούχοι δουλεύουν ήδη σήμερα με συμβάσεις που έχουν μεν παραταθεί, χωρίς όμως να πληρώνονται. Αντιμέτωπο με το πρόβλημα κινδυνεύει να βρεθεί από τις αρχές του νέου έτους το σύνολο των συμβασιούχων, ενώ η απλήρωτη δουλειά προετοιμάζει το έδαφος για να ανοίξει και η «πόρτα» των απολύσεων...
Τα σωματεία απαιτούν: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι. Καμία απόλυση. Διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.
Ενιαίος αγώνας συμβασιούχων και μόνιμων εργαζομένων
«Κυβέρνηση και Ελεγκτικό Συνέδριο σε αγαστή συνεργασία και με διάφορα προσχήματα αφήνουν απλήρωτους εκατοντάδες συμβασιούχους των οποίων είχε επεκταθεί η σύμβασή τους», καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην ανακοίνωσή του. Επισημαίνει ακόμα ότι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καθώς και των κοινωνικών δομών των δήμων.
Το Συνδικάτο καλεί σε ενιαίο αγώνα των συμβασιούχων και όλων των εργαζομένων: «Εχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους! Μόλις πριν από λίγους μήνες, με το δυναμικό, μαζικό αγώνα μας, τις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις μας, επιβάλαμε στην κυβέρνηση την παραμονή των συναδέλφων στην εργασία μέχρι τα τέλη του 2017. Το ίδιο είναι ανάγκη να κάνουμε και τώρα». (Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)