Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

ΚΚΕ Ερώτηση στην Βουλή για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και του Δημοσίου

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Στεργίου, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και γενικότερα του Δημοσίου. Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και γενικότερα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπ.αριθμ ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1033811 ΕΞ 2016/01.03.2016 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων - Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών, οι συμβασιούχοι που εργάζονται σε όλους τους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και γενικότερα του Δημοσίου, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι και τις 31.12.2016, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4351/2015 θεωρείται ότι ασκούν πλέον επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία και να εκδίδουν τα απαιτούμενα παραστατικά.


Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία που δίνεται με την παραπάνω εγκύκλιο, που θεωρεί και αντιμετωπίζει τους συμβασιούχους εργαζόμενους ως επιχειρηματίες και το εισόδημα που αποκτούν ως προερχόμενο από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αντιμετώπιση αυτή τους στερεί βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ.) και τους επιβαρύνει οικονομικά με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων (αμοιβή λογιστή κλπ.).
Οι εργαζόμενοι αυτοί παρέχουν εργασία αναγκαία για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, παρά το γεγονός ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις τούς αντιμετωπίζουν ως ευκαιριακά εργαζόμενους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η εργασία στον τομέα της καθαριότητας με ατομική σύμβαση δεν αποτελεί επιλογή των εργαζομένων αυτών και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εξαιρεθούν οι παραπάνω εργαζόμενοι από αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις» (Πηγή:902.gr