Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Παρακάτω το Ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης με θέμα τα μέτρα προστασίας των προσφύγων (δες και σχετικό αίτημα για συνεδρίαση ΔΣ εδώ)

'Το Δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού – Αργυρούπολης στην συνεδρίασή του στις 09/03/2016 με θέμα το προσφυγικό αποφάσισε να προτείνει τα εξής μέτρα:
  1. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους. 
  2. Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν -που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία- ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία. 
  3. Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτήρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του δημοσίου κλπ, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες. 
  4. Άμεση βοήθεια σε είδη υγιεινής , τρόφιμα και όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στο χώρο του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό που να καλύπτει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και ιδιαίτερα τα παιδιά.
  5. Άμεση  οικονομική βοήθεια  στο δήμο με στήριξη  σε  μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό  προκειμένου να ανταπεξέλθει στις έκτακτες ανάγκες π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων.  
  6. Άμεσα δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων έστω και προσωρινού χαρακτήρα ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση ασθενειών (τουαλέτες που να καθαρίζονται, συστήματα ντους κτλ)'