Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Απαράδεκτες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό

Αντιπροσωπεία της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής (26/2/2016)  το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και ανεπαρκείς για τη διαβίωση των προσφύγων που εγκαθίστανται εκεί.

Συγκεκριμένα, από χθες στο χώρο βρίσκονταν 2.500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους εκατοντάδες βρέφη με μόλις μία υπάλληλο να προσπαθεί να τακτοποιήσει την κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες επιθυμούσαν να αποχωρήσουν με κάθε τρόπο από το πρώην αεροδρόμιο για να προσεγγίσουν τα σύνορα.

Παράλληλα, η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού:


«Στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά βιώνουν άλλο ένα δράμα στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους για φιλοξενία. Αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό τους εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματός μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα, το κάνουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις σφαίρες των ιμπεριαλιστών στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Φεύγουν από τη χώρα τους για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη ζωή τους που έχει ήδη ρημαχτεί από το ανελέητο κυνήγι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία, να μην παγιδευτεί από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές, από τις κραυγές της Χρυσής Αυγής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αθωώνοντας τον καπιταλισμό που είναι υπαίτιος για την κατάσταση αυτή.

Ο ένοχος είναι κοινός για τους ντόπιους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και δεν είναι άλλος από τον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι που ξεθεμελιώνει δικαιώματα και κατακτήσεις, αυτός είναι που ξεριζώνει τους λαούς από τον τόπο τους.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ, αποτελεί μέρος της πηγής του προβλήματος που δημιουργεί στρατιές κατατρεγμένων μεταναστών, προσφύγων, γυναικών, παιδιών όπως αυτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και αλλού. Το πρόβλημα διογκώνεται και δε λύνεται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά αντίθετα με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η συνέχεια αυτής της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, με τις δραματικές επιπτώσεις που έχει για τους λαούς, είναι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στη χώρα, με συνέπεια την εξαθλίωση και τη μαζική δυστυχία τους.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

- Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

- Οχι στα "hot-spots" γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

-  Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

- Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων». (Πηγή:902.gr)