Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης,  από την έναρξη εξαπλωσης της πανδημίας του COVID- 19 με συνεχείς παρεμβάσεις προς την Δημοτική Αρχή, ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η έναρξη  λειτουργίας των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν άμεσα τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγείας μαθητών και διδασκόντων, δημιουργούν την βεβαιότητα ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν τις διασφαλίζουν.

Απευθυνόμενοι στους γονείς αλλά και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, διατυπώσαμε προτάσεις και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να πραγματοποιηθούν κανονικά τα μαθήματα με την φυσική παρουσία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, με ασφάλεια σε μικρά τμήματα. Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαϊου, καλέσαμε την δημοτική αρχή να αξιοποιήσει όλο τον χρόνο που είχε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να αναλάβει πρωτοβουλίες, προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να βρεθούν οι κατάληλοι χώροι, για να γίνονται μαθήματα με το πολύ δεκαπέντε μαθητές ανα τάξη.

Ο δήμαρχος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του αφού υλοποιεί και προπαγανδίζει την κυβερνητική πολιτική, επιχειρεί να πείσει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» και έτοιμα για να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Η ίδια η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει.....

 

Έχουμε επανειλημένως αναδείξει στο δημοτικό συμβούλιο, την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, που είναι απαράδεκτη, με τις διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων και των κυβερνήσεων, που πέρασαν μεχρι τώρα. Έχουμε αναφερθεί στο 4ο Νηπιαγωγείο, το 4ο Λύκειο και το Διαπολιτισμικό, λόγω της ακαταλληλότητας (στο Διαπολιτισμικό εκτός από τις μικρές αίθουσες και το  μικρό προαύλιο των άλλων, δεν έχουν τα παιδιά ούτε βρύσες) με τις  αίθουσες κλουβιά, τους μικρούς χώρους διδασκαλίας, που δεν αερίζονται, τις ανεπαρκείς τουαλέτες, τους ανύπαρκτους χώρους για προαύλιο.

Με αυτά τα  δεδομένα είναι σχεδόν  σίγουρο ότι τα σχολειά στην πόλη μας αδυνατούν να λειτουργήσουν με όρους στοιχειώδους ασφάλειας για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να προχωρήσει στην διεκδίκηση των αιτημάτων, που προβάλουν οι φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων, για δεκαπεντάρια τμήματα, πρόσληψη καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και δασκάλων-καθηγητών που χρειάζονται άμεσα. Προπαγανδίζει την χορήγηση μασκών και ατομικών αντισηπτικών απο τη μιά, ενώ την ίδια στιγμή κάνει  προσλήψεις του ίδιου αριθμού καθαριστριών που υπολείπεται σημαντικά των αναγκών.

Δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλλει την ατομική ευθύνη, συντάσσεται με την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση που είναι διαμετρικά αντίθετη με τις πραγματικές ανάγκες του λαού, υπηρετώντας όλες τις επιθυμίες του κεφαλαίου.

 

Διεκδικούμε:

Ø Να επιλυθούν τα κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων, να παρθούν άμεσα αποφάσεις, να εξευρεθούν νέοι χώροι, προσωρινή μεταφορά των σχολείων με τα προβλήματα που αναφέραμε.

Ø Να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές καθώς απαιτούνται και πρόσθετα μέτρα από την μεριά της κυβέρνησης ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Ø Άμεσα εξεύρεση των αναγκαίων κατάλληλων σχολικών χώρων, καθώς οι σχολικές αίθουσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι κραυγαλέα αντιφατικό και δείχνει τις προθέσεις τους, πως την ίδια ώρα που πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του συγχροτισμού, η κυβέρνηση νομοθέτησε το νόμο-εκτρωμα, για την παιδεία που αυξάνει τους μαθητές ανα τμήμα σε 26. Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα

Ø Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.

Ø Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στο δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.

Ø Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ø Απαιτούμε να επιλυθεί άμεσα και τώρα το καίριο ζήτημα της επιμελούς καθαριότητας σχολικών χώρων και αιθουσών. Τώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση και να απαιτήσει ο δήμος, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Να τροποποιηθεί - αυξηθεί αποφασιστικά ΤΩΡΑ ο αριθμός των προσλήψεων, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης  επισημαίνει ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων είναι   άμεσο. Δεν επιλύεται με μπαλώματα και καλή προσπάθεια, με εθελοντισμό, ούτε πρέπει να φορτωθεί στους γονείς και στους συλλόγους.