Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός-Πρόκληση του ΟΑΕΔ για τους Ανέργους

φωτό 902.gr
Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Θανάση Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για τον φετινό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, που είναι μια ακόμα πρόκληση για τους ανέργους  καθώς προβλέπει μειωμένες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, αλλά και εξίσου σημαντικό, προϋπολογίζει σημαντικά ποσά για ευέλικτες μορφές εργασίας! Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

'Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια εχθρική ρότα για τους ανέργους και τους εργαζόμενους, αποκτά πιο προκλητικά χαρακτηριστικά και είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός για τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


Ο προσανατολισμός του Οργανισμού στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης δηλαδή της τζάμπα εργασίας για τα αφεντικά, των κακοπληρωμένων προγραμμάτων με βραχεία ημερομηνία λήξης που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον φετινό προϋπολογισμό την ίδια στιγμή που μειώνονται δραματικά τα ποσά για την ενίσχυση των ανέργων, αποδυναμώνοντας παραπέρα το πλέγμα προστασίας της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Η στόχευση για μείωση της ανεργίας συνδυάζεται με πληθώρα 5μηνων προγραμμάτων, με μισθούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, που αντί για συντάξιμα ένσημα παρέχουν επιταγές εργασίας κάνοντας τη νεανική εργατική δύναμη, φτηνή και ευέλικτη ανακυκλώσιμη ύλη στα χέρια των εργοδοτών. Σε αρκετούς κλάδους οι θέσεις σταθερής εργασίας έχουν αντικατασταθεί πλήρως από ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που προάγονται από τα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία με τη σειρά τους τείνουν να γίνουν η κυρίαρχη εργασιακή σχέση, ιδιαίτερα στους νέους.

Και για το επόμενο έτος οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικά ανέργων καθώς θα επιδοτείται ο ένας στους οκτώ των εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ και ο ένας στους δώδεκα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων καθώς πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης η πραγματικότητα δείχνει πως επιδοτείται ένα μικρό τμήμα αυτών.

Οι δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας καθώς και για αλλά προνοιακά επιδόματα προϋπολογίζονται για την επόμενη χρόνια στο ύψος των 992 εκατομμυρίων όταν το 2012 ήταν στο 1.737.000.00, δηλαδή σε συνθήκες κρίσης και κορύφωσης της ανεργίας η ασπίδα προστασίας των ανέργων, συνεχώς χαλαρώνει. Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από την επόμενη χρονιά με βάση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιφέρει νέα βαθιά πλήγματα στο πλέγμα προστασίας που παρέχει ο Οργανισμός.

Οι δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις με απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ, οι παράλογοι όροι και οι ασφυκτικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας οι χτυπημένοι από την κρίση μικροί επαγγελματίες, η μη πληρότητα θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ παρά τις επαρκείς κτιριακές δυνατότητες καθώς και το χέρι στην τσέπη που βάζουν οι γονείς για διαφορές εκδηλώσεις, η καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων στις ΕΠΑΣ όπως και η αργοπορημένη παράδοση συγγραμμάτων και βιβλίων, τα πετσοκομμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για λίγους αλλά και τα “περασμένα-ξεχασμένα” προγράμματα της πρώην Εργατικής Εστίας, συνθέτουν το παζλ ενός Οργανισμού που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αλλά και επείγουσες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Το μπαλάκι που γίνονται δε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι από διαφόρους κλάδους και χώρους εργασίας για να δικαιωθούν, ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας, τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, τα δικαστήρια και άλλους οργανισμούς, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Καταληκτικά, ο ΟΑΕΔ σε αυτές τις συνθήκες παίζει κεντρικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αυξητικές τάσεις συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος.

Οι τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ που αναφέρουν προκλητικά για υψηλά επιδόματα ανεργίας που δήθεν μειώνουν τις προϋποθέσεις για αναζήτηση εργασίας αποτελούν το επόμενο βήμα για ολοκληρωτικό χτύπημα των επιδομάτων και του πλέγματος προστασίας των ανέργων.

Οι προϋπολογισμοί των Δημοσίων Οργανισμών που συζητούνται αυτήν την περίοδο αποτελούν τη συνέχεια του αντιλαϊκού και αντεργατικού κρατικού προϋπολογισμού, είναι σαφέστατα πολιτικά κείμενα, εξειδικεύουν ανά χώρο την επίθεση στην εργατική-λαϊκή οικογένεια.

Με βάση τα παραπάνω, η θέση των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του Οργανισμού ήταν η συνολική καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Καλούμε τα σωματεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων, να  ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις τους, να αποτελέσει επίκεντρο αγώνων το σύνθημα «δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα», το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το γραφείο Τύπου' (Πηγή: ΠΑΜΕ)