Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος και των Δημοτικών Τελών για το 2022

Οι τελευταίες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβούλιων που πραγματοποιήθηκαν, είχαν θέματα την έγκριση του προϋπολογισμού για το  2022, ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος και των δημοτικών τελών τα οποία η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε στο σύνολό τους.

Οι προϋπολογισμοί σε Δήμους και Περιφέρειες υποτάσσονται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες  της καπιταλιστικής ανάπτυξης , στις προτεραιότητες που θέτει η  αστική τάξη, το κεφάλαιο, γενικά  και  κατά περιοχή. Ειδικά στην περιοχή μας, που θεωρείται ο πόλος έλξης των επενδύσεων η δημοτική αρχή είναι ο βασικός υπερασπιστης αυτής της ανάπτυξης. Οι προϋπολογισμοί που φέρνει προς ψήφιση, κινούνται αυστηρά - με βάση  το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση τους - με  τις  αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού πλαισίου, χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν οι λαϊκές ανάγκες. 

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους......

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης, αποκάλυψε την πολιτική της δημοτικής αρχής, που συνεχίζει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο των προηγούμενων ετών.

Οι πόροι, το ύψος κρατικής  χρηματοδότησης της Τοπικής Διοικήσης  και το πλαίσιο, που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί είναι   προσδιορισμένα  από το Μεσοπρόθεσμο 2022-25. Με βάση  αυτό όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό,  προβλέπεται ότι για την  χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης τα δημοτικά τέλη και φόροι θα ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό που έφερε η δημοτική αρχή, 28.871.545 € προκύπτουν από τέλη και φόρους και 7.861.348 επιχορηγήσεων από το κράτος.  

Δηλαδή, για κάθε 5 ευρώ χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης η κρατική επιχορήγηση είναι 1 και οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν 4!!

Στο Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα τεχνικά έργα, που προγραμματίζει η δημοτική αρχή για το έτος 2022, γίνεται φανερή η διάσταση τών εντυπωσιακών ποσών που αναφέρονται και απαιτούνται για την κατασκευή τους (69.373.671,64 €) και των πιστώσεων που προϋπολογίζονται, των χρημάτων δηλαδή που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση τους (23.036.760,32 €). Πηγές χρηματοδότησης παραμένουν, η συνεχής φοροαφαίμαξη των δημοτών μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου, η σύναψη υπέρογκων δανείων  όπως κάνει και ο δήμος μας που θα αποπληρωθούν και με το παραπάνω από τον ίδιο τον λαό.

Ο σχεδιασμός και η  διαμόρφωση του Τεχνικού προγράμματος, δεν στηρίζεται πάνω στις βασικές σύγχρονες ανάγκες του λαού της πόλης, όπως κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, αθλητικών κέντρων, χώρους ψυχαγωγίας, που είναι απαραίτητα.

Για παράδειγμα  για την  κατασκευή πεζογέφυρας στον κόμβο Κύπρου και Ανεξαρτησίας, για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευή και συντήρηση πεζοδρομίων, ανέγερση σχολικού συγκροτήματος ΤΕΕ-ΣΕΚ (δεκαεπτά χρόνια τώρα το υπόσχονται όλες οι διοικήσεις), ανέγερση 5ου Νηπιαγωγείου, βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμου, για τον ανασχεδιασμό (Στατικής Επάρκειας) κρίσιμων υποδομών, και για πολλά άλλα έργα όπως και για τις αντίστοιχες μελέτες τους, ενώ υπάρχουν εντυπωσιακά ποσά στον προϋπολογισμό τους,  πιστώνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα με το ποσό των 0,10€ (δέκα λεπτά δλδ από την κρατική χρηματοδότηση…!!!).

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή διαφημίζει την επένδυση στο Ελληνικό και τα εκατομμύρια που θα δαπανηθούν για να κατασκευαστεί η νέα περίκλειστη πόλη απροσπέλαστη από το λαό και  στην οποία θα έχει πρόσβαση μια ισχνή μειοψηφία.

Αντίστοιχα για τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθορισμό τελών νεκροταφείου, η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης, απαίτησε στην συνεδρίαση του Δ.Σ., την μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, για τις λαϊκές οικογένειες, την διαφοροποίηση τους με κοινωνικοταξικά κριτήρια, την κατάργηση τους για άνεργους, ΑΜεΑ, πολύτεκνους, ενταγμένους στο ΚΕΑ, και την αύξηση τους παράλληλα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αναδείξαμε  την ανάγκη που υπάρχει στην οργάνωση των υπηρεσιών, με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την ανανέωση του εξοπλισμού, με συνολική κατάργηση των δημοτικών τελών και  χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς να παραδίδονται στους ιδιώτες, όπως γίνεται με τον δημοτικό φωτισμό.

Το επιχείρημα που ακούστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, πως για το έτος 2022, έχουμε «μείωση» των δημοτικών τελών και φόρων, καθώς δεν επιβάλλονται αυξήσεις λόγω των ανατιμήσεων, είναι ακραία προκλητικό, εννοώντας πως τους χρωστά χάρη ο λαός της πόλης, που δεν αυξάνουν το χαράτσι, της ανταποδοτικότητας.

Επισημάναμε ότι ο καθορισμός  των δημοτικών τελών και η ανταποδοτικότητα, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα της εισήγησης, καθορίζονται από μισθούς, υπερωρίες και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, τα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και ανανέωσης του στόλου, που έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαντικό ποσοστό των εξόδων καταλαμβάνει το χαράτσι που πληρώνουμε στον ΕΣΔΝΑ 1.428.000€, για το 2022 ενω το 2021 ήταν 1.378.000€, η προμήθεια καυσίμων 332.000€, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητα καύσιμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης, καλεί τους εργαζόμενους, τους συναξιούχους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες με τα μικρομάγαζα, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν, τώρα μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Να μην δείξουν καμία ανοχή και εμπιστοσύνη στην δημοτική αρχή στις αυταπάτες που έντεχνα καλλιεργεί, ότι όλα θα λυθούν με την «ανάπτυξη» που θα φέρουν οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή.