Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού Αργυρούπολης: Ανακοίνωση για τους Παιδικούς Σταθμούς

φωτό : site Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού Αργυρούπολης  για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς της Πόλης μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.  Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ  ΣΤΑΘΜΟΥΣ

 Εργαζόμενοι , άνεργοι γονείς,

Αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα που αφορούν άμεσα τους γονείς .

Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που είναι δωρεάν, έχουν ήδη αποκλειστεί και επίσημα πάνω από 48.000 παιδιά (περσι 45.000). Χιλιάδες ακόμα βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστα, αφού τα τροφεία που ζητούν δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί είναι υπέρογκα. Ακόμα και εκείνες οι οικογένειες που πήραν στα χέρια τους τα κουπόνια (vouchers) για παιδικό σταθμό, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, με πολλές από αυτές να μη γνωρίζουν εάν τελικά στάθηκαν «τυχερές» ή όχι...


Για τον δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης τα παραπάνω σημαίνουν ότι απο τα 238 παιδιά που πέρσι πήραν VOUCHER, φέτος μόνο  138 παιδιά κατάφεραν να πάρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ενώ για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα δεδομένα να είναι ακόμη χειρότερα, με τη χρηματοδότηση να έχει μειωθεί στο μισό τίθεται πλέον ανοιχτά ζήτημα για την λειτουργιά των παιδικών σταθμών του δήμου μας.  Κάθε χρόνο από τις 900 περίπου αιτήσεις που γίνονται συνολικά πάνω από 200 παιδιά δεν καταφέρνουν να φιλοξενηθούν σε παιδικό σταθμό παρ΄ όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την υπηρεσία. 

   Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που η ανανέωση των συμβάσεών τους βρίσκεται «στον αέρα». Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώθηκαν δραστικά φέτος οι θέσεις σε δομές που δηλώθηκαν από δήμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού πλέον μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι με το VOUCHER πού θα στείλουν το παιδί. Και νομίζουν οτι μάλλον έχουν καλύτερες υποδομές, καλύτερα προγράμματα, καλύτερες παροχές για τα παιδιά. Αυτός ο συνδυασμός έχει σαν συνέπεια οι εγκεκριμένες θέσεις σε δομές των δήμων να είναι λιγότερες, δηλαδή λιγότερα voucher.

  Για τον δήμο μας αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα θα χαθούν 35 θέσεις από τις 50  που κάλυπτε το πρόγραμμα.

  Στο  Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε αρχές Σεπτέμβρη η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση με καλεσμένους γονείς και φορείς για το θέμα των παιδικών σταθμών. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και τα προβλήματα παραμένουν.

  Χρειάζεται  οι εργαζόμενοι , οι γονείς  να παρέμβουμε άμεσα και να απαιτήσουμε:

  •   Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς  Καμία χρέωση των γονέων
  •   Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση.
  •  Να μην μπουν τροφεία.
  •   Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.
  •  Άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε πως θα κινητοποιηθούμε.


 Ελληνικού-Αργυρούπολης