Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ :Κόφτης και μαχαίρι στο κοινωνικό κράτος

Η εγκύκλιος των δύο υπουργών και το επίμαχο σημείο
 που ζητά να κοπούν τα βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω δυο άρθρα από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που ανάγλυφα δίνουν την εικόνα του ξηλώματος του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητά από την τοπική διοίκηση να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών που άμεσα αφορούν την λαϊκή οικογένεια.

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ
'ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Μαχαίρι» ακόμα και στα βοηθήματα σε απόρους!
Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Εσωτερικών, η κυβέρνηση ζητά από Δήμους και Περιφέρειες να γίνουν δραστικές περικοπές σε μια σειρά δαπάνες που αφορούν ανάγκες εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Σε νέες περικοπές προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Αυτή τη φορά πρόκειται για περικοπές που αφορούν δαπάνες Δήμων και Περιφερειών και πιο συγκεκριμένα: Δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού αλλά και δαπάνες όπως: βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους, επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (περιλαμβάνονται Παιδικοί Σταθμοί, υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης), αλλά και επιχορηγήσεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Έτσι, μία μέρα μετά τον εμπαιγμό περί «Νέου Κοινωνικού Κράτους» και «αντιμετώπισης της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης» και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κοροϊδέψει το λαό, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει οδηγίες για το πώς θα κοπούν ακόμα και τα πενιχρά βοηθήματα που έχει δυνατότητα να δίνει ένας δήμος σε όποιον είναι άστεγος ή άπορος! `Η να ζητά από τους εργαζόμενους στους δήμους να δουλεύουν χωρίς σταματημό στο πλαίσιο του ωραρίου τους, για να αποφεύγει το αστικό κράτος να πληρώνει κάποιες υπερωρίες.
Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που έχει ημερομηνία 22 Ιούλη, αλλά δημοσιοποιήθηκε χτες, και την οποία υπογράφουν οι: υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, δίνονται οδηγίες προς Δήμους και Περιφέρειες σχετικά με το πώς θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2017. Αυτές οι οδηγίες εξειδικεύουν παλαιότερη εγκύκλιο για την «Κατάρτιση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Οικονομικού Έτους 2017». Και αξίζει να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων και των εγκυκλίων είναι βασισμένο στα τρία Μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που τα συνοδεύουν.

Ήδη, από χτες που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, έγινε προσπάθεια από τα κυβερνητικά επιτελεία να παρουσιαστεί σαν ένα νοικοκύρεμα σε περιττές και αλόγιστες δαπάνες. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προβλέπει η εγκύκλιος, αλλά και τι σημαίνουν όλα όσα προβλέπει:
Όπως αναφέρεται: «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος δήμος θεωρήσει μέσα στο 2017 ότι υπάρχει ανάγκη να εγκρίνει ένα κονδύλι για την κάλυψη αναγκών είτε σε υπηρεσίες Πρόνοιας (π.χ. παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.) τότε θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο φορέας και πιο συγκεκριμένα οι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Διευθύνσεων κ.λπ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί κανένα ποσό, ακόμα κι αν υπάρξει κάποια σοβαρή ανάγκη για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό ίσχυε και πριν τις εγκυκλίους, απλά τώρα τονίζεται ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί απαρέγκλιτα, ενώ υπάρχει και το στοιχείο του ωμού εκβιασμού.

Κόψτε από παντού!

Οι σχετικές εγκύκλιοι επισημαίνουν την «ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες δαπανών στις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος:
1. «Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών θα πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα, ώστε να βγάζουν τη δουλειά στο πλαίσιο του ωραρίου τους, για να γλιτώνει την πληρωμή των υπερωριών το κράτος. Όμως, ήδη με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων από το 2010, από το πρώτο Μνημόνιο και τις συνεχείς περικοπές ακόμα και για συμβασιούχους, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε κάποιες υπηρεσίες κάνουν δουλειά για 2 ή για 3. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει σε πολλούς δήμους στον τομέα της καθαριότητας. Εκεί όπου αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και 12 ώρες, όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει. Αυτή η πρακτική - με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και τις ανάγκες να παραμένουν αυξημένες - θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων.
2. «Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες, όπως οι επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους κ.λπ., πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια και υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησης αυτών από τις αναμενόμενες εισπράξεις του δήμου».

Τι σημαίνει αυτό; Οι δήμοι έχουν με βάση το νόμο τη δυνατότητα να δίνουν κάποια - στην κυριολεξία - πενιχρά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν να φάνε. Γιατί έτσι κι αλλιώς γενικευμένη επιδοματική πολιτική σε λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Τι λέει τώρα η κυβέρνηση; Κόψτε τα και αυτά. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πρέπει να πούμε ότι σε αυτά είναι ενταγμένοι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα συμβεί είναι, για παράδειγμα, να γίνουν περικοπές σε προσωπικό, σε φαγητό, σε καθαριότητα σε άλλες δραστηριότητες απαραίτητες για τα βρέφη και τα νήπια σε παιδικούς σταθμούς. Με αυτήν τη λογική, προχωρά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Και για «κερασάκι», η εγκύκλιος προβλέπει ότι εάν θέλει ένας δήμος να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτές να τις χρηματοδοτούν οι εισπράξεις του Δήμου. Δηλαδή, οι εισπράξεις από φόρους και τέλη που επιβάλλονται και πληρώνονται από τις εργατικές οικογένειες. (Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
_______________________________________________________________________________
ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
'Κόφτες παντού...
Χτες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε εγκύκλιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητούνται νέες περικοπές από Δήμους και Περιφέρειες, που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζητά να κοπούν ακόμα και τα βοηθήματα που δίνονται από τους Δήμους σε απόρους. Πρόκειται για πενιχρά ποσά που κατευθύνονται σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι άστεγοι και άνεργοι για πολλά χρόνια και αυτά τα βοηθήματα τους δίνουν τη δυνατότητα απλά να συνεχίσουν να ζουν. Αυτή η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις - εμπαιγμό των κυβερνώντων και του ίδιου του πρωθυπουργού περί «πυλώνων του κοινωνικού κράτους» που χτίζουν, περί «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας» και άλλα τέτοια που η ίδια η πραγματικότητα ανατρέπει. Δεν επιχαίρουν άδικα διάφορα κέντρα του κεφαλαίου εντός και εκτός της χώρας. Πίσω από την κοροϊδία και τα μεγάλα λόγια υπάρχει μια ακόμα κυβέρνηση που πρωτοστατεί στο να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου, να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και γι' αυτό - παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου - δεν μπορεί παρά να τσακίζει δικαιώματα και να βάζει στην προκρούστεια κλίνη εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τι συμβαίνει με τις «οδηγίες» προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες; Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο στις δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, άρα κόψιμο σε εκείνες τις απαραίτητες εργασίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκά συμφέροντα. Από τα Δημοτολόγια και τα ΚΕΠ μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών, τους καθαρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό δεν οδηγεί στο να μπουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτούς τους τομείς; Δεν οδηγεί στο να μείνουν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι με τους μισούς ή και μικρότερους μισθούς; Επιπλέον, δεν οδηγεί στο να μην καλύπτονται - έστω και υποτυπωδώς - κάποιες βασικές ανάγκες των εργαζομένων; Είναι δε γνωστό ότι ήδη, εδώ και έξι χρόνια, μειώνεται διαρκώς το μόνιμο προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται είναι όλο και μικρότερος.

Έχει και συνέχεια... Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο των δαπανών για βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους, κόψιμο σε επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στην ουσία, ζητά να ακολουθηθεί μία πολιτική που θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, αφού με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τομέων είναι ενταγμένη σε Νομικά Πρόσωπα. Επιπλέον, ζητά να κοπούν οι όποιες επιχορηγήσεις δίνονται σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούν χιλιάδες νέους, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους για να αθληθούν ή να ενταχθούν σε κάποια δραστηριότητα όπως μουσική, ζωγραφική κ.λπ. Και το κερασάκι; Εάν κάποιος δήμος θέλει να δώσει βοηθήματα σε απόρους, να επιχορηγήσει αθλητικούς συλλόγους, να συνεχίσει να λειτουργεί την υπηρεσία της διαχείρισης των απορριμμάτων με το προσωπικό να κάνει τις απαραίτητες υπερωρίες, θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετους φόρους, ώστε από τα έσοδά του να καλύψει αυτές τις δαπάνες.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό «κόφτη» που έχει θεσμοθετήσει σε συνεννόηση με τους συμμάχους της. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν ενεργοποιηθεί και λειτουργούν δεκάδες μικροί «κόφτες» σε όλα τα επίπεδα: Από τα νοσοκομεία, τα σχολεία μέχρι την Τοπική Διοίκηση. Η πολιτική αυτή δεν είναι προσωρινή, δεν είναι έκτακτης ανάγκης όπως την εμφανίζει η κυβέρνηση, είναι μόνιμη. Είναι απαραίτητο στοιχείο του στόχου της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Τα μόνα προσωρινά, και μάλιστα με μικρή ημερομηνία λήξης το πολύ δύο χρόνων, είναι τα ψίχουλα και τα μπαλώματα που υποσχέθηκε, για να ξεγελάσει αυτούς που με την πολιτική της οδηγούνται στη σχετική και απόλυτη φτωχοποίηση...'(Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)