Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ: Απαιτεί μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

'Συγκεκριμένα μέτρα διεκδικεί το ΚΚΕ για την ανακούφιση των προσφύγων που διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Με ανακοίνωσή της, η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι αυτές οι άθλιες συνθήκες εκφράστηκαν με τον τραγικό θάνατο της 17χρονης Αφγανής την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, καλεί το λαό να ενισχύσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:


«Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εξακολουθούν να στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, με τους μισούς από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος απέναντι σε αυτό που βιώνουν.

Άνθρωποι κυνηγημένοι από τις βόμβες και τις αιματοχυσίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, θύματα των Ταλιμπάν, του ISIS που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος του ιμπεριαλισμού.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που φέρει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεινώνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου με διαδικασία fast - track και εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, να θαλασσοπνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο. Οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα συνεχιστούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα, με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και στα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι με συνέπεια την εξαθλίωση και τη μαζική δυστυχία τους.

Καλούμε το λαό να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και την ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία, να μην παγιδευτεί από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές, από τις κραυγές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αθωώνοντας ταυτόχρονα τον καπιταλισμό, που είναι υπαίτιος για την κατάσταση αυτή.

Ταυτόχρονα παλεύουμε και διεκδικούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών αρχών, προκειμένου να λυθούν τα φλέγοντα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Πιο συγκεκριμένα: Στα κτίρια του πρώην αεροδρομίου επικρατεί απίστευτη συμφόρηση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μένουν στην κυριολεξία ο ένας δίπλα στον άλλο, στοιβάζονται οικογένειες η μία δίπλα στην άλλη, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται άθλιες συνθήκες διαβίωσης με πολλές προεκτάσεις που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε οι οποίες εκφράστηκαν και με τον τραγικό θάνατο της 17χρονης Αφγανής πριν από μερικές μέρες. Οι ντουζιέρες και οι τουαλέτες επίσης που διαθέτει ο χώρος είναι ελάχιστες σε σχέση με τον κόσμο που μένει στο χώρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγιεινής για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παρέχεται από το κράτος είναι ελάχιστο. Το μεγαλύτερο μέρος της ιατροφαρμακευτικής στήριξης εναπόκειται σε ΜΚΟ, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να παρέχεται με αποκλειστική κρατική ευθύνη με σχεδιασμό και συντονισμό από εξειδικευμένους επιστήμονες, γιατί μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Ανεπάρκειες παρατηρούνται σε αναλώσιμα ιατρικά υλικά, με το κράτος ουσιαστικά να είναι απών και να βασίζεται στις δωρεές και την αλληλεγγύη του κόσμου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στο ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στο χώρο.

Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση, το ΚΚΕ διεκδικεί και απαιτεί άμεσα:

- Να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών με βασικές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα:

- Να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το εσωτερικό των κτιρίων και να εγκατασταθούν σε προκατασκευασμένα καταλύματα με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα γυναικόπαιδα που θα έχουν κρεβάτια, ηλεκτρικό, νερό, μπάνιο και κλιματισμό, που θα τοποθετηθούν στο χώρο με κρατική ευθύνη.

- Με ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών να υπάρχει συνεχής φροντίδα και έλεγχος για την υγιεινή του χώρου (απαραίτητοι απολυμαντικοί ψεκασμοί, μυοκτονίες κ.ά.).

- Εγκατάσταση μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε 24ωρη βάση, επαρκές αριθμητικά, με ειδικότητες, με προτεραιότητα σε παιδίατρους. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου για τη διακομιδή σοβαρών νοσημάτων και ατυχημάτων.

- Λειτουργία φαρμακείου στο χώρο με κρατική ευθύνη, με εξειδικευμένο προσωπικό.

- Διασφάλιση συνεχούς παρουσίας μεταφραστών και διερμηνέων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των προσφύγων και μεταναστών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

- Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών του χώρου φιλοξενίας από το κράτος και παράλληλα απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ.

- Μέριμνα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά προτεραιότητα και συνολικά των προσφύγων και των μεταναστών.

- Να διασφαλιστεί από κρατικούς φορείς, η ασφαλής διάβαση των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών στις παρακείμενες λεωφόρους.

- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων».' (Πηγή:902.gr)