Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού- Αργυρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για το σοβαρό ζήτημα της καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών, ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται  και ζητά επειγόντως την λύση του στο Δήμο μας.  Ακολουθεί η ανακοίνωση:

    ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 

   Η καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών είναι μια σημαντική δραστηριότητα αφού καλύπτει μια ανάγκη που προκύπτει στη λαϊκή οικογένεια μετά το κλείσιμο των σχολείων. Είναι αυτονόητο ότι το κράτος μέσω του δήμου πρέπει να επιστρέφει ένα μέρος από την άγρια φορολογία που του έχει επιβάλει ως παροχή, για να μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του δήμου.
     Η πολιτική των άγριων περικοπών σε πόρους και προσωπικό που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα από  την συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),  οδηγεί αργά ή γρήγορα  τα καλοκαιρινά προγράμματα στην ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση. Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης  λειτουργεί απο το 2011 στον ενιαίο Δήμο και είναι δωρεάν . Ξεκίνησε με 800 παιδιά και πέρσι ξεπέρασε τα 1000.
     Από το 2011  το υπάρχον προσωπικό ενισχύονταν με εργαζόμενους δίμηνης σύμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ  η συμμετοχή ανέβαινε  κατακόρυφα    η  προηγούμενη διοίκηση δεν εξασφάλιζε  και το ανάλογο προσωπικό με αποτέλεσμα  η αναλογία εκπαιδευτικών και παιδιών να είναι δυσανάλογη δημιουργώντας και τα αντίστοιχα προβλήματα  με βάση την έκθεση των εργαζόμενων (υπεράριθμα τμήματα, εντατικοποίηση και εξάντληση του προσωπικού, ζητήματα ασφάλειας ). Έτσι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο «αξιοποιώντας» την περσινή εμπειρία (1200 παιδιά)  ψηφίστηκε από τη Διοίκηση Κωνσταντάτου το πρόγραμμα της καλοκαιρινής απασχόλησης να το αναλάβει ιδιωτική εταιρεία ως λύση.
                               
                                                                   Η  άποψη μας

      Το πρόγραμμα  στηρίχτηκε  μέχρι τώρα στην δουλειά των εργαζόμενων του Αθλητικού Οργανισμού,  στους εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες  και με ευθύνη της Διοίκησης Κορτζίδη  σε εθελοντές  που συμμετείχαν κατά την προσέλευση και αποχώρηση, κάνοντας ουσιαστικά δουλειά υπαλλήλων.

      Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τοποθετήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, παρεμβάσεις στους εργαζόμενους, κάναμε έντονη κριτική για την έλλειψη προσωπικού, για την χρήση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίου σχεδιασμού, μόνιμης σταθερής κρατικής επιχορήγησης, πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού πλήρους απασχόλησης για όλο τον χρόνο, όπου κατα την σχολική περίοδο να "τρέχει" καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα και μετά το κλείσιμο των σχολείων  την λειτουργία του προγράμματος Δημιουργικής απασχόλησης. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εισακούστηκε.

      Εμείς όμως ακούγαμε και ενισχύαμε τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων για τις συνθήκες λειτουργίας, την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών, την κριτική πως δεν πραγματοποιείται πρόγραμμα όταν ένας προπονητής ή δάσκαλος καλλιτεχνικών έχει τμήμα με σαράντα παιδιά αφού μετατρέπεται από πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης σε parking  παιδιών.

     Η θέση μας είναι το πρόγραμμα να παραμείνει δωρεάν,  εξασφαλίζοντας και διεκδικώντας  όμως όλες τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση , αναλογία εργαζομένων /παιδιών, εξοπλισμό)  που θα αφορούν την ασφάλεια και την ποιότητα του προγράμματος.  Το υπάρχον προσωπικό του ΟΝΑΔΕΑ  έχει τεράστια εμπειρία και μπορεί με την ενίσχυση  προσωπικού όλων των ειδικοτήτων έστω και για ορισμένο χρόνο  να ανταπεξέλθει χωρίς να  υπάρχουν στρεβλώσεις.

   Ο ιδιώτης στοχεύει στο κέρδος. Αργά η γρήγορα  πέρα από το αντίτιμο που θα το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του, είναι σίγουρο ότι θα προσαρμόζει και τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθός) προκειμένου να εξασφαλίζει την κερδοφορία του. Το ότι μόνο για φέτος θα παραμείνει το πρόγραμμα δωρεάν δίνοντας την ίδια χρηματοδότηση, σημαίνει πολύ απλά ότι είτε ο ιδιώτης θα περικόψει τους  μισθούς , είτε θα μειώσει το προσωπικό με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια, προκειμένου να έχει κέρδος. Και στην μια περίπτωση και στην άλλη χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια.
 
                                         



Ελληνικού-Αργυρούπολης