Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

«Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης Α.Ε.!!»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης καταγγέλλει την δημοτική αρχή, για την ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 24/2/2021, την ίδρυση και στον δήμο μας Αναπτυξιακού Οργανισμού με το όνομα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ- ΑΝΕΛΙΞΗ Α.Ε.». Η ίδρυση της αναπτυξιακής εταιρείας δεν αποτελεί μια «νέα καινοτομία»  από τον Δήμαρχο, αποτελεί κεντρική πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση προσέφερε το νομικό πλαίσιο και ακολούθησαν  Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να κάνουν άλματα στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και να μετατρέψουν τους Δήμους σε επιχειρήσεις συστήνοντας Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Εξυπηρετούν τη πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγάλους ομίλους, των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων, τους οποίους θα δεσμεύουν.

Η δημοτική αρχή με επιχειρήματα ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου, στην ανάπτυξη της περιοχής, παράλληλα με την επένδυση του Ελληνικού, παραχωρεί στην εταιρεία χρήματα ως κεφάλαιο και ακίνητα, δίνοντας την δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό, ή να αναθέτει  εργολαβίες.

Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η «μαγική εικόνα;»

Ο αναπτυξιακός οργανισμός, που ψήφισε η δημοτική αρχή, αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αντίστοιχου νόμου, με αυτόν αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο, ή ένα «όπλο» όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιεί τα κονδύλια για επενδύσεις, προς όφελος φυσικά των μονοπωλιακών ομίλων, που θα λυμαίνονται τους Δήμους. Θα είναι ένα χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μιας και  από τον νόμο με τον οποίο συγκροτούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ακόμα και αν λυθεί η επιχείρηση οπότε και απολύονται. Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από τους δήμους.

Θα αρκεί μία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού για να εκχωρηθεί οποιαδήποτε δημοτική υπηρεσία στους ιδιώτες. Υπηρεσίες που προορίζονται για παραχώρηση είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα. Επικαλούνται  την έλλειψη προσωπικού, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη όλων των τελευταίων διοικήσεων. Εφάρμοσαν τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδέχτηκαν τις μειώσεις και δεν διεκδίκησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης με αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, άλλα και χώρο δράσης, καθώς θα συνενώνουν μία σειρά από δήμους ή και περιφέρειες. Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», μία σειρά από κερδοφόρα για το κεφάλαιο έργα αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Επίσης μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά των οργανισμών.

Το σχέδιο καταστατικού της ΕΛΛΗΝΙΚΟ- ΑΝΕΛΙΞΗ Α.Ε. αναφέρει ενδεικτικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για το σκοπό της εταιρίας: «...Η τεχνική, επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιοποίηση της δημοτικής ή δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα η ωρίμανση των επενδυτικών φακέλων , από τεχνικής και χρηματοοικονομικής πλευράς, η ωρίμανση των διαδικασιών δημοπράτησης, η διαγωνιστική διαδικασία και η προσέλκυση επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων»......

Το κόστος θα μεταφερθεί στους δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν ξανά υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει....

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού-Αργυρούπολης καλεί τον λαό της πόλης να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και τον «όμορφο κόσμο» που πασχίζει να παρουσιάσει. Έχουμε πλούσια πείρα απ’ το τι σημαίνει «ανάπτυξη για όλους» και «δίκαιη ανάπτυξη» για το λαό μας, το ξεζούμισμα των εργαζομένων για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών.

Καλούμε τους φορείς, τα σωματεία να δώσουν αγωνιστική απάντηση, να συντονίσουν την δράση τους, να παλέψουμε ενάντια στον Αναπτυξιακό Οργανισμό και σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση στην Τοπική Διοίκηση.

Διεκδικούμε:

Ø Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Να μην μετατοπίζονται τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και άλλα χαράτσια

Ø Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες του δήμων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ΟΤΑ.